11 min read

Cheerleader en scheidsrechter: schijnbare belangenconflicten bij microfinanciering toezichthouders

Hebben MFI’s en toezichthouders geleerd van hun eerdere fouten? (deel 3)

5 August 2019

Hindi   Marathi   English   Spanish   French   German

Listen to this story (English).

Er komen vragen op over de onafhankelijkheid van zelfregulerende organisaties (SRO’s), Microfinance Institutions Network (MFIN) en Sa-Dhan.

Problemen met het bestuur van MFIN, het belangrijkste zelfregulerende orgaan voor MFI’s, komen naar voren in de rapporten van niemand minder dan bestuursleden van MFIN. Het uitgangspunt is het Responsible Finance India Rapport 2016, geschreven door professor Alok Misra, voorzitter van het zelfregulerende organisatiecomité van MFIN en onafhankelijk bestuurslid. Daarin staat dat “het verstandig is om een ​​strengere grens te hebben tussen [zelfregulerende organisatie werkzaamheden] en belangenbehartiging en tegelijkertijd de afhankelijkheid van lidfondsen van deze [zelfregulerende organisatie] werkzaamheden te verminderen.”

De transparantie van MFIN is een punt van zorg, omdat de organisatie geen rapporten over kritisch veldonderzoek, gegevens van kredietbureaus en MFI-evaluaties van derden openbaar maakt, zoals vermeld in het Responsible Finance India Rapport 2016. Volgens het rapport komt dit waarschijnlijk doordat MFIN financiering trekt uit aangesloten MFI’s, die openbaarmaking beperken. “Financiering van [zelfregulering] uit openbare middelen zal ook zorgen voor meer openbaarmaking. Omdat het momenteel een op leden gebaseerde organisatie is, worden kritische aspecten van het functioneren, zoals veldonderzoeksrapporten, [kredietbureau] gegevens, etc. niet bekendgemaakt, waardoor de transparantie wordt verminderd.”

Professor Misra merkte op dat de meerderheid van de bestuursleden van MFIN onafhankelijk moet zijn en dat onafhankelijkheidscriteria “mensen die directe diensten verlenen aan aangesloten MFI’s, zoals financiering, moeten uitsluiten.”

Draaideur

Ramesh Arunachalam, auteur van verschillende boeken over microfinanciering, die het belangenconflict bij microfinanciering uitgebreid heeft benadrukt, zegt: “[G]oed bestuur vereist identificatie en beperking van belangenconflicten, wat niet is gebeurd in de microfinancieringssector.”

“Zelfregulering is een oxymoron en brancheorganisaties als quasi-regulerende instanties is vol gevaren,” voegt hij toe.

MFIN heeft 12 bestuursleden, van wie er acht afkomstig zijn van aangesloten MFI’s. De overige vier leden zijn zogenaamde ‘onafhankelijke bestuursleden’.

Van de onafhankelijke bestuursleden is Navin Kumar Maini een gepensioneerde SIDBI-adjunct-directeur. Hij was niet-uitvoerend bestuurder van MUDRA, een financiële instelling die leningen verstrekt aan MFI’s, van augustus 2015 tot februari 2018, terwijl hij in 2014 al werd benoemd als onafhankelijk bestuurslid bij MFIN. Desh Raj Dogra is voormalig directeur en CEO van CARE Ratings.

Professor Alok Misra is ook aangewezen als onafhankelijk bestuurslid. Misra was voorheen CEO van een microkredietbeoordelingsbureau (M-CRIL) en assistent-algemeen manager van NABARD (Nationale Bank voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling), die leningen verstrekt aan microfinancieringsinstellingen. Toen Global Ground Media Alok Misra vroeg naar zijn benoeming als onafhankelijk bestuurslid van MFIN, weigerde hij commentaar te geven.

Dr. Aruna (Limaye) Sharma, een gepensioneerde Indiase Administratieve Dienstverlener, is het enige onafhankelijke bestuurslid dat niet eerder werkte bij een organisatie die directe diensten verleent aan leden van MFIN.

Arunchalam uitte zijn bezorgdheid over het bestuur van MFIN en uitte zijn mening in een interview met Global Ground Media: “SIDBI en MUDRA zijn belangrijke geldschieters voor de microfinancieringssector. CARE Ratings en M-CRIL voeren evaluaties van derden en beoordelingen van gedragscodes uit. Hoe kunnen voormalige werknemers onafhankelijke bestuursleden van een zelfregulerende organisatie zijn, wanneer ze hebben gewerkt voor organisaties die profiteren van de microfinancieringsactiviteiten? In geen geval kan het bestuur van MFIN een voorbeeld van goed bestuur worden genoemd.”

Hij suggereerde dat bestuursleden alleen onafhankelijk kunnen functioneren als er voldoende tijdsverschil was tussen hun eerdere aansluiting bij de microfinancieringssector en hun huidige positie als onafhankelijk bestuurslid van een zelfregulerende organisatie.

Een onderzoek van de werkachtergronden van onafhankelijke bestuursleden Navin Kumar Maini, Desh Raj Dogra en Alok Misra, toonde aan dat zij zich, zoals hierboven vermeld, binnen ongeveer een jaar of minder na het beëindigen van hun vorige banen in microfinanciering bij MFIN voegden. Dr. Aruna (Limaye) Sharma werd zes maanden na haar pensionering in augustus 2018 als Secretaris bij het Ministerie van Staal benoemd tot onafhankelijk bestuurslid door MFIN.

“Als er ooit een belangenconflict is met een lid van MFIN, houden onze onafhankelijke bestuurders zich aan de hoogste normen van corporate governance en onthouden ze zich van discussies,” zei een woordvoerder van MFIN per e-mail.

Besturende en vertegenwoordigende leden

Naast relaties met andere bedrijven in de microfinancieringssector is er ook de schijn van direct belangenconflict waarbij onafhankelijke bestuursleden tegelijkertijd lid organisaties vertegenwoordigen. Ten minste twee onafhankelijke MFIN-bestuursleden hebben nog steeds bestuursfuncties bij organisaties die lid zijn van MFIN.

Desh Raj Dogra staat vermeld als onafhankelijk bestuurder in de raden van bestuur van Asirvad Microfinance Limited en M Power Microfinance, beide leden van MFIN. Onafhankelijk bestuurslid, Alok Misra, is ook een onafhankelijk bestuurder in het bestuur van Vaya Finserv, een MFIN-lid.

Een woordvoerder van MFIN verklaarde: “Onafhankelijke bestuurders moeten bekendmaken of zij lid zijn van het bestuur van een MFIN-lid, hetgeen Desh Raj Dogra deed in het geval van M Power en Asirvad.” Misra heeft zich onlangs bij Vaya Finserv aangesloten en heeft dit aan het MFIN-secretariaat bekendgemaakt, zei een woordvoerder van MFIN.

In MFIN’s statuten van 2018 staat dat “vertegenwoordigers van partners [niet-leden] in aanmerking komen om als onafhankelijke leden te worden voorgedragen.” Partners verwijzen naar niet-leden die zich bezighouden met activiteiten met betrekking tot microfinanciering en financiële inclusie en hebben de associatiestatus met MFIN, maar zijn niet NBFC-MFI’s. De verordening bepaalt niet dat vertegenwoordigers van aangesloten organisaties in aanmerking komen op voorwaarde dat zij hun aansluiting moeten bekendmaken.

Een woordvoerder van MFIN zegt dat onafhankelijke bestuursleden worden gekozen vanwege hun vermogen om de kennis en expertise van de vereniging te vergroten. “Microfinanciering als bedrijf staat niet op zichzelf. MFIN en zijn leden werken nauw samen met meerdere belanghebbenden,” volgens de woordvoerder.

Via e-mail zei de woordvoerder ook dat onafhankelijke bestuurders een belangrijke rol spelen in het bestuur van MFIN. Een onafhankelijk bestuurder is voorzitter van het benoemings- en remuneratiecomité, dat de prestaties van het senior management en de CEO beoordeelt en nieuwe onafhankelijke bestuurders aanbeveelt bij de raad van bestuur, het zelfregulerend organisatiecomité en het handhavingscomité. De financiële en audit- en SRO-comités van MFIN worden ook voorgezeten door onafhankelijke bestuurders.

Twee van de vier MFIN onafhankelijke bestuursleden, Dogra en Misra, vervullen deze functies terwijl ze tegelijkertijd aangesloten zijn bij lid organisaties.

Andere SRO, zelfde praktijken

De andere zelfregulerende organisatie, Sa-Dhan, heeft momenteel 11 leden in de raad van bestuur, waarvan acht tot de aangesloten instellingen van Sa-Dhan behoren. Nog eens drie zijn onafhankelijke leden, waarvan Brij Mohan voormalig uitvoerend bestuurder bij SIDBI en Madhukar Umarji uitvoerend bestuurder bij RBI waren, die ze in de jaren 2000 verlieten. Een derde onafhankelijke bestuurder is Rajashree Baruah, algemeen directeur van NABARD.

Onafhankelijk bestuurslid Brij Mohan is ook de voorzitter en onafhankelijk bestuurder in de raad van bestuur van Ananya Finance for Inclusive Growth en onafhankelijk bestuurder bij Maanaveeya Development and Finance. Beide organisaties zijn lid van Sa-Dhan. Mohan is ook onafhankelijk bestuurder bij ratingbureau M-CRIL.

Toen hem werd gevraagd naar de connecties van Brij Mohan, zei Pillarisetti Satish, uitvoerend directeur van Sa-Dhan, in een e-mail: “Brij Mohan is geen fulltime medewerker van een instelling. Hij is een onafhankelijk bestuurder/onafhankelijk bestuurslid [van die instellingen]. Alle instellingen waaraan hij is verbonden, werken voor het bredere doel van inclusieve financiering in het land, dus er zijn geen problemen met zijn bijdrage aan deze instellingen als onafhankelijk bestuurder/onafhankelijk bestuurslid.”

Satish reageerde niet op herhaalde vragen over Baruah’s positie op NABARD.

Uitvoerend directeur Satish was de algemeen directeur van NABARD. De uitvoerend directeur heeft geen plaats in het bestuur van Sa-Dhan.

Arunachalam zei over het bestuur van Sa-Dhan: “Het bestuur van Sa-Dhan is niet perfect. Het feit dat ze een vertegenwoordiger van de regulator RBI hebben, is echter een teken van meer neutraliteit.”

Arunachalam voegde eraan toe dat de RBI zich bewust is van zwak bestuur in de sector, maar zelf een crisis van geloofwaardigheid lijdt. “Garandeert RBI de waarheidsgetrouwheid van de rapporten die zijn ingediend door de [zelfregulerende organisaties]?”, vraagt ​​hij. In de afgelopen jaren is RBI ondervraagd voor zwak toezicht, gebrek aan transparantie en het niet controleren van dubieuze leningen. RBI heeft niet gereageerd op herhaalde verzoeken om commentaar van Global Ground Media.

In de zaak door de Centrale Informatiecommissie tegen RBI voor het niet verstrekken van de namen van de wanbetalers, zei RBI dat het de namen niet kon verstrekken vanwege “vertrouwelijkheid tussen klanten en RBI” en de gevraagde informatie zou niet alleen betrekking hebben op opzettelijke wanbetalers, maar ook op de leners die economische nood lijden. De zaak is aanhangig bij het Hooggerechtshof van Bombay.

Streefcijfer-koorts

Terwijl bestuur in microfinanciering zorgen baart, is de realiteit in het veld niet minder verontrustend.

Moin Qazi, die met banken en microfinancieringsmaatschappijen heeft samengewerkt en vier decennia in de ontwikkelingssector heeft doorgebracht, voegt over de microfinancieringssector in het algemeen toe: “Dingen zijn erg slecht in het veld. Kredietfunctionarissen moeten leners adequaat adviseren, maar hebben enorme doelen om te halen. Gedegen onderzoek wordt hierbij verwaarloosd. Dienen MFI’s de armen of profiteren ze van de armen?”

Naarmate MFI’s hun kredietportefeuille uitbreiden, staan ​​kredietfunctionarissen onder druk om meer klanten te krijgen en ervoor te zorgen dat de lening wordt afgelost. Het Inclusive Finance India Rapport 2018 wijst erop dat de zorgen van kredietfunctionarissen over de toenemende werklast, in termen van het aantal klanten en het volume van de behandelde portefeuille, nog niet volledig zijn weggenomen door MFI’s.

Amulya Krishna Champatiray, werkzaam in financiële inclusie en leidt trainingen en workshops bij IFMR Lead, een onderzoeksorganisatie die werkt aan microfinanciering, stelt dat MFI’s van elke crisis hebben geleerd, maar een lange weg te gaan hebben wat klanten betreft.

Hoewel de voorstanders van microfinanciering proberen een beeld te schetsen van al het goede, geeft een nadere lezing van de sector en toezichthouders aan dat, hoewel sommige MFI’s de armen financieel proberen te bedienen, waarschuwingssignalen blijven bestaan ​​en problemen die de crisis van Andhra Pradesh in 2010 hebben nog geen verleden tijd zijn.

If you need help or know someone who does, please reach out now through a suicide hotline near you.

Article by Urvashi Sarkar.
Editing by Mike Tatarski and Anrike Visser.
Research by Peter Allen Clark.
Illustrations by Imad Gebrayel.

Taking you where others don't
Ready to make sense of foreign news?

By subscribing you agree that your information will be transferred to MailChimp for processing in accordance with their Privacy Policy (https://mailchimp.com/legal/privacy/) and Terms (https://mailchimp.com/legal/terms/).