8 min read

Luchtvervuiling in Azië en de oplossingen om de nevel te verdrijven

Hoe zal Azië de ernstige luchtvervuiling stoppen terwijl de groei voortraast? (deel 2)

30 August 2019

English   Spanish   French   German

Listen to this story (English).

Thailand: oplossingen op schaal

Andere plattelandsgemeenschappen in heel Azië zijn samengekomen ter ondersteuning van oplossingen voor lokale luchtvervuiling om een ​​reden die geen verklaring behoeft – financieel gewin.

In de bergen van Chiang Mai helpt een non-profit genaamd Warm Heart, opgericht door Dr. Michael Shafer en zijn vrouw Evelind Schecter, landbouwgemeenschappen hun lucht te verbeteren door ze te leren biochar te maken, een multifunctionele houtskoolachtige stof die worden gebruikt om verarmde grond te verrijken, als rookloze kookbrandstof of als een industriële energievoorziening, en stimulerende resultaten met contant geld.

Ieder voorjaar vult de jaarlijkse verbranding van gewassen in Noord-Thailand de berglucht met dikke rook die de algehele gezondheid, levensverwachting en toerisme in de regio vermindert. Dit jaar was de lucht in Chiang Mai de meest vervuilde ter wereld tijdens een bosbrand – een veel voorkomend bijproduct van het verbranden van gewassen. Na de maïsoogst gaan valide leden van de gemeenschap in het laagseizoen naar het zuiden voor meer winstgevend werk, waardoor boeren meer werk hebben dan ze aankunnen. Het is niet verwonderlijk dat de vaak oudere boeren de maïsstoppels op hun velden liever verbranden dan de scherpe staken in de brandende zon te verzamelen.

Warm Heart heeft een vrijwillig coöperatiesysteem opgezet waarmee boeren zich kunnen aanmelden voor hun biochar-programma. Shafer en zijn team leren de boeren de stoppels van hun velden te verzamelen en er biochar van te maken.

Shafer probeert ze niet van gedachten te laten veranderen omwille van de klimaatverandering of toekomstige generaties; in plaats daarvan richt hij zich op de praktische voordelen die direct een merkbaar verschil zullen maken in landbouwgemeenschappen.

“Ons doel is om niet branden voordeliger te maken dan branden”, zegt Shafer. “In het bijzonder willen we biochar winstgevender maken dan verbranden. Dus in plaats van mensen les te geven, vertelden we hen dat als ze dit deden, we ze zouden betalen. Ze hebben 15.000 zakken biochar voor ons gemaakt.”

Shafer, een zelfbenoemde realist, is van mening dat klimaatverandering en luchtvervuiling verre zorgen zijn voor boeren die op bestaansniveau werken. Door een prototype biochar-coöperatie te creëren in Mae Chaem, hopen hij en Warm Heart hun model te laten groeien door imitatie in plaats van interventie.

“Het biochar sociale ondernemingsmodel is ontworpen voor replicatie”, zegt hij. “Het is klein, goedkoop en flexibel. Het zou in ieder dorp waar ook ter wereld moeten kunnen passen.”

Op schaal: de ambitieuze, autoritaire aanpak van China

In China hebben oplossingen zoals biochar het voordeel van overheidsfinanciering, waardoor snellere vooruitgang op grotere schaal mogelijk is. De aangrenzende radicale voorschriften die typerend zijn voor het Chinese overheidsbeleid, gaan echter soms vooraf aan alternatieven voor de betrokken personen. Tijdens de recente winters haalden bevriezende dorpsbewoners de krantenkoppen toen de regering haar kolenverbod introk in gebieden waar de vraag naar gas het aanbod ruimschoots overtrof.

Expert in duurzame ontwikkeling en auteur van het boek ‘China’s Environmental Challenges’ Judith Shapiro noemt de fixatie van China op doelen ‘vatbaar voor vervorming’.

Hoewel de hardhandige campagnes van de overheid in zekere zin effectief zijn, zegt Shapiro dat “er een sterke neiging is om de milieuschade te verplaatsen naar meer kwetsbare bevolkingsgroepen in plattelandsgebieden, West-China en zelfs overzee, in plaats van de problemen bij de oorsprong aan te pakken.” Dus terwijl de lucht verbetert in rijkere oostelijke steden zoals Beijing en Shanghai, blijft de plattelandsbevolking honderden kilometers naar het westen de gevolgen voelen van “lakse productie en langdurig gebruik van giftige materialen die verouderd zijn.”

In een poging om de verantwoordingsplicht te vergroten, moedigt de centrale overheid van China mensen aan om illegale vervuilers aan de autoriteiten te melden. Professor Yuan Xu, leider van het Milieubeleid en -beheer Programma aan de Chinese Universiteit van Hong Kong, zegt dat deze rapporten zo talrijk zijn dat de lokale autoriteiten waarmee Xu in Oost-China samenwerkt beweren dat ze meer dan 60 procent van hun tijd besteden aan het onderzoeken ervan.

Critici van het systeem, waaronder Xu, betwijfelen of dit uiteindelijk een waardevol gebruik van hulpbronnen is: “Bij kolencentrales denken veel mensen bijvoorbeeld dat ze een verontreinigende stof hebben geïdentificeerd terwijl het in feite waterdamp is. Ze [lokale afdeling Milieubescherming] hebben beperkte middelen en die besteden aan inspecties die niet nauwkeurig zijn, is zonde van de middelen.”

Xu heeft hogere verwachtingen van holistische benaderingen die gebruik maken van technologie zoals satellietbeeldvorming, die al wordt gebruikt om gewasverbranding te detecteren.

“We kijken hoe we technologie kunnen gebruiken om het huidige systeem te hervormen”, zegt hij. “We zien wel dat de Chinese overheid actief op zoek is naar het gebruik van satellietgegevens en sociale media, censoren en andere manieren om gegevens te verzamelen om illegale vervuilers en lokale regeringsleiders te vangen die hun werk niet doen.”

Regionale oplossingen in de Hindu Kush

Zelfs eenvoudige oplossingen die hun doel bereiken, nemen vaak jaren in beslag. In India, waar de overheid een omschakeling van oudere steenovens naar nieuwere, efficiëntere zigzagovens voor juli 2018 oplegde, toonde een rapport van het Centrum voor Wetenschap en Milieu (CSE) aan dat slechts een derde van de onderzochte ovens in Noord-India op de vereiste datum geconverteerd waren.

Een overstap naar zigzagovens zou volgens het rapport de uitstoot door baksteenproductie tot 70 procent kunnen verminderen, een aanzienlijke vermindering voor één van de meest vervuilende industrieën in India. In het CSE-rapport staat echter dat slechts ongeveer 20 procent van de in Delhi omgebouwde ovens een voorbeeld is van ‘goede conversie’.

Het International Centre for Integrated Mountain Development (ICIMOD), een intergouvernementele organisatie gericht op het behoud van ecosystemen in de Hindu Kush Himalaya, implementeert sinds 2015 met succes baksteenfabriekconversiestrategieën in Nepal. Wetenschapper en programmamanager Arnico Panday zag kansen in het puin van de oude ovens.

“We hadden beperkte tijd om ingenieurs, steenoveneigenaren, overheidsregulatoren en architecten samen te brengen om in overleg een ​​efficiëntere oven te ontwerpen of de ovens op een efficiëntere manier te herbouwen en de installatie- en verbrandingsefficiëntie te verbeteren”, legt Panday uit.

Ze kozen voor een versie van de zigzagoven die het kolenverbruik met 30 procent zou verminderen, waardoor de CO2-uitstoot en de inputkosten voor de eigenaars van de oven zouden dalen en de uitstoot van zwarte koolstof en PM2.5 met ongeveer tweederde zou afnemen.

“De oorspronkelijke eigenaars van ovens die met ons in Kathmandu werkten, waren hier erg enthousiast over en hebben het echt gepromoot onder hun vrienden en collega’s”, zegt Panday, “dus het duurde niet lang voordat alle 100 ovens in de Kathmandu-vallei waren omgezet.”

ICIMOD publiceerde een ontwerphandleiding om eigenaars van ovens te leren hun gebroken ovens te herbouwen om minder steenkool te verbruiken, minder vervuiling te produceren en een hoger percentage goede bakstenen te produceren. De organisatie blijft samenwerken met oveneigenaren in heel Nepal, evenals Pakistan en India, in de hoop alle ovens in de Hindu Kush-regio te verbeteren met efficiëntere ontwerpen.

Wat Werkt en Waarom?

Hoewel de aanpak van China mogelijk onvolmaakt is, heeft het de ambitie dat andere Aziatische regeringen vaak niet hebben, of het nu uit een gebrek aan urgentie is of uit wanorde die leidt tot ongeadresseerde niet-naleving en onvervulde doelen, of een gevoel van machteloosheid.

De VN prijst de verbeteringen in Beijing en Shanghai. Fabian van de VN-eenheid Luchtkwaliteit en Mobiliteit in Azië en de Stille Oceaan zegt dat hij hoopt dat rapporten zoals de VN-documentatie over de jarenlange ervaringen van Beijing en Shenzhen, steden die met succes de zware luchtvervuiling hebben verminderd, als een soort van blauwdruk zullen functioneren voor andere Aziatische steden die veel vervuiling ervaren of zullen ervaren.

“De ervaring is er, de technologie is er”, zegt hij. “Het komt erop neer dat overheden moeten handelen en de particuliere sector moet handelen.”

Grootschalige sluitingen van kolencentrales en robuuste investeringen in elektrische voertuigen komen de lucht in China op kort termijn ten goede, maar analisten als Xu en Shapiro zeggen dat er op de lange termijn behoefte is aan een consistente set van praktijken die de nuances van specifieke industrieën en demografie in overweging nemen, in plaats van een straffende, one-size-fits-all aanpak af te dwingen.

Praktische oplossingen die zijn ontworpen door organisaties als ICIMOD, CERE en Warm Heart zijn niet afhankelijk van overheidscontroles of bedreigingen aan niet-nalevers, noch leggen ze de last op degenen die werken aan het behouden van een bescheiden levensstandaard op de enige manier waarop ze weten hoe. Hun oplossingen bieden een alternatief dat goed is voor directbetrokkenen en het milieu.

Veel steden en regeringen in Azië kunnen waarschijnlijk leren van de VN-rapporten over de 20-jarige opruiming van Peking door de overheid, maar er is ook veel te leren van kleinere actoren zoals de gemeenschappen en individuen die met open oren en warme harten hebben gevochten voor schone lucht en een betere toekomst.

Article by Viola Gaskell.
Editing by Mike Tatarski and Anrike Visser.
Illustrations by Imad Gebrayel.

Taking you where others don't
Ready to make sense of foreign news?

By subscribing you agree that your information will be transferred to MailChimp for processing in accordance with their Privacy Policy (https://mailchimp.com/legal/privacy/) and Terms (https://mailchimp.com/legal/terms/).