21 min read

Hoe zal Azië de ernstige luchtvervuiling stoppen terwijl de groei voortraast?

Long-form

30 August 2019

English   Spanish   French   German

Listen to this story (English).

In Azië ademt 92 procent van de bevolking van het continent, ongeveer vier miljard mensen, lucht in die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als onveilig beschouwt. De gevaarlijkste verontreinigende stof, PM2.5, is omgeving fijn stof met het vermogen om diep in de longen te nestelen en in de bloedbaan te komen. PM2.5 bereikt regelmatig ongezonde niveaus in Aziatische steden van Delhi tot Beijing en Chiang Mai. Ozon op leefniveau, de op één na meest schadelijke vervuiler voor de menselijke gezondheid, blijft ook hangen langs de weg in megasteden van Seoul tot Hong Kong. Mobiele apps en sites die de luchtkwaliteit bewaken, geven vaak waarschuwingen in de vorm van maskerpictogrammen of “vermijd inspanning buitenshuis” op de slechtste dagen.

Er zijn veel oplossingen voor deze problemen en het bewustzijn groeit. Van kunstinstallaties die lucht filteren in Beijing, tot de enorme zonnevelden van India en dorpelingen op het platteland van Thailand die alternatieven leren voor het verbranden van gewassen, vooruitgang hangt in de lucht. Dit komt echter mogelijk niet overeen met de ernst van het probleem en de oplossingen hebben tot nu toe geen wereldwijde schaal bereikt.

Nu wijdverbreid onderzoek, rapportage en veldwerk van groepen als de Verenigde Naties en de WHO bijna elke hoek van de wereld heeft doordrongen, is onwetendheid niet langer de norm. Volgens Bert Fabian, hoofd van de eenheid Luchtkwaliteit en Mobiliteit in Azië en de Stille Oceaan van de Verenigde Naties, zijn legitieme excuses voor het verwaarlozen van verantwoordelijkheid voor het milieu steeds zeldzamer.

“Ik denk niet dat het nu een excuus zou moeten zijn dat als het land zich nog in een laag stadium van economische ontwikkeling bevindt, het geen doelen hoeft te stellen”, zegt hij. “Myanmar kan zeggen: “we zullen deze normen over drie jaar overnemen”, maar het is er in ieder geval en de particuliere sector kan zich op de verandering voorbereiden.”

Overheden in Azië staan ​​steeds meer onder druk om actie te ondernemen naarmate het bewijs van negatieve gezondheidseffecten toeneemt. Uit schattingen van de WHO en de Wereldbank blijkt dat meer dan een miljard mensen getroffen zijn door aandoeningen aan de luchtwegen en dat ieder jaar meer dan vier miljoen doden te wijten zijn aan luchtvervuiling. Het merendeel van deze sterfgevallen komt voor in Aziatische landen met een laag gemiddeld gezinsinkomen. Bijna de helft komt voor in India en China, waar meer dan een miljard mensen grote hoeveelheden fijnstof en chemicaliën inademen die door fabrieken, energiecentrales en voertuigen worden uitgespuwd.

In hun wereldwijde impactrapport van 2017 stelt het aan de WHO gelieerde Forum voor Internationale Ademhalingsziekten (FIRD) dat “de beheersing, preventie en genezing van ademhalingsziekten tot de meest kosteneffectieve gezondheidsinterventies behoren – een ‘beste koop’ in de ogen van de WHO. Investeringen in de gezondheid van de luchtwegen zullen vele dividenden opleveren in een lang en een gezond leven en nationale economieën.”

Enerzijds kan globalisering de verantwoordingsplicht en het delen van oplossingen op dit gebied vergroten, maar anderzijds vormt het ook de kern van het probleem. In een wereld waar goederen die in China zijn gemaakt, naar de Verenigde Staten worden vervoerd, voedsel dat in Australië wordt geteeld gegeten wordt in Hong Kong en afval dat in de VS is gemaakt wordt teruggestuurd naar Azië om te worden gerecycled – vervagen de verantwoordelijkheidslijnen.

De lucht die we inademen is hierop geen uitzondering. Stof dat afkomstig is van de woestijnen van West-China wordt ingeademd door stadsbewoners in Seoul, terwijl de vervuiling van Indiase steden de sneeuw in de Nepalese Himalaya verduistert met zwarte koolstof – wat leidt tot voortijdige sneeuwsmelt die stroomafwaarts een heel nieuw stel problemen veroorzaakt.

Zuid-Korea: Luchtzuiveraars, Maskers, Apps en Angst

In Zuid-Korea, waar bijna 50 procent van in de lucht zwevende deeltjes kan worden teruggevoerd naar China, wenden velen zich tot individuele preventieve maatregelen zoals maskers en luchtreinigers, die onmiddellijke fysieke en mentale verlichting bieden.

Binnenlandse bronnen van vervuiling zijn echter nog steeds een belangrijk punt van zorg. De lucht in Zuid-Korea is de op één na meest vervuilde van alle lidstaten van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), voorafgegaan door Chili. De staal- en cementindustrie van het land, samen met kolengestookte energiecentrales, zijn de belangrijkste binnenlandse bronnen van vervuiling in Zuid-Korea.

Onderzoek wijst uit dat de gemiddelde persoon in Zuid-Korea zich grote zorgen maakt over luchtvervuiling. In een onderzoek van het door de overheid gelieerde Korea Institute for Health and Social Affairs uit 2017 beschouwden Zuid-Koreanen luchtvervuiling als hun grootste zorg – boven hun onstabiele, nucleair bewapende noordelijke buur of een vergrijzende bevolking.

In een recenter onderzoek van het Ministerie van Milieu in 2018 zei 97 procent van de respondenten dat ze negatief waren beïnvloed door luchtvervuiling; terwijl 60 procent het als een “ernstig” probleem zag en nog eens 30 procent als een “uiterst ernstig” probleem.

Derek Fichtner, universitair professor die in 2002 vanuit de Verenigde Staten naar Zuid-Korea verhuisde, startte een blog en Facebook-groep genaamd Clean Air Korea om oplossingsgerichte gesprekken over lokale luchtvervuiling te faciliteren. De groep heeft nu meer dan 3.200 leden en logt gemiddeld 10 berichten per dag, variërend van doe-het-zelf luchtfilteradvies tot vragen over maskeraanpassingen en apps voor luchtkwaliteit.

Fichtner raakte geïnteresseerd in het openen van een dialoog over het onderwerp na meerdere eerdere pogingen om zichzelf te beschermen tegen vervuilende stoffen in de lucht niet werkten. Toen hij naar Seoul verhuisde, kocht hij een ioniserende luchtreiniger, die volgens hem destijds erg populair was. Toen hij enkele maanden later een longontsteking kreeg, hoorde Fichtner van de negatieve effecten van ioniserende luchtreinigers. Het is bekend dat de machines ozon-gas uitstoten, wat een aantal problemen kan veroorzaken, waaronder keelirritatie, hoesten, pijn op de borst, kortademigheid en een verhoogd risico op luchtweginfecties zoals longontsteking.

In 2011 kochten Fichtner en zijn vrouw een ander populair huishoudapparaat dat bedoeld was om de lucht te verbeteren, een luchtbevochtiger die chemicaliën verspreidde om schimmel te doden. Deze keer duurde het niet lang voordat zijn vrouw ernstig ziek werd. “Ze hoestte veel, zo erg dat ze een rib brak”, herinnert Fichtner zich. Deze keer ontdekte hij dat de chemicaliën in hun machine werden gekoppeld aan luchtwegaandoeningen in Zuid-Korea, waaronder ongeveer 100 fataal.

“Gedurende de jaren, in mijn pogingen om de lucht schoner te maken, maakte ik het alleen maar erger en werden mijn familie en ik zieker” zegt Fichtner.

Een goede uitrusting van de gemiddelde woning in Zuid-Korea met hoogwaardige luchtfiltratiesystemen kan volgens Fichtner en de Facebookgroep Clean Air Korea ongeveer US $ 1.000 kosten. Als hoogleraar technologie heeft hij video’s met de groep gedeeld voor het maken van zelfgemaakte filters met materialen die rond de US $ 100 kosten.

Hong Kongs aanpak: vooruitstrevend praktisch of het op veilig spelen?

Elders is het bewustzijn en begrip van luchtkwaliteit niet zo sterk als in Korea. Het is bijvoorbeeld relatief laag in Hong Kong in vergelijking met andere welvarende Aziatische steden, zoals Seoul of Shanghai. In een onderzoek van de World Green Organization in 2018 onder 500 inwoners van Hong Kong zei 75 procent dat ze luchtvervuiling als een probleem beschouwden, maar slechts 13 procent zei dat ze op vervuilde dagen maskers zouden dragen of binnenluchtzuiveringsinstallaties zouden gebruiken.

De luchtkwaliteit varieert enorm in Hong Kong. Een week die begint met zonneschijn en blauwe luchten eindigt vaak met een ondoordringbare grijze nevel die zwaar over de stad hangt. Op de meest vervuilde dagen blijft niet één meting van de 13 luchtkwaliteitsmeters op het grondgebied, van het groene Sai Kung-schiereiland tot het rijke Mid-levels district, onder de waarschuwende oranje of rode niveaus, wat een hoog PM2,5 niveau en ozon op leefniveau betekent.

Voor sommigen is deze variatie een twistpunt. Patrick Fung, CEO van Clean Air Network (CAN) Hong Kong, zegt dat het de overheid helpt verantwoordelijkheid af te dragen door plotselinge pieken in PM2.5 toe te schrijven aan “oncontroleerbare krachten” zoals zeer veranderlijk weer en verhoogde fabrieksuitstoot over de grens op het Chinese vasteland.

Fung zegt dat de lokale overheid al jaren hoge regionale luchtvervuiling gebruikt als excuus voor niet-ambitieuze doelen die meer op voorspellingen lijken dan op een oproep tot actie. Niet tevreden met de meest recente doelstellingen voor PM2.5 van de afdeling Milieubescherming, wil Fung verdergaande doelen zien waarmee Hong Kong eerder dan later aan de WHO-normen zal bereiken. “Waarom niet meer middelen toewijzen, meer politieke wil en de spierkracht die we nodig hebben om dat waar te maken?” vraagt ​​Fung.

Een lokale oplossing die op schema lijkt te liggen, is het aanscherpen van normen voor scheepvaartschepen in de wateren van Hong Kong. Ondanks de populaire overtuiging dat de meerderheid van de vervuiling van Hong Kong van over de grens met Zuid-China drijft, is de scheepvaartindustrie de belangrijkste bron van vervuiling in de stad. Kwai Chung Port, op 15 minuten afstand met de bus van het centrum, is de vijfde drukste haven ter wereld en bedient meer dan 300 vrachtschepen per week. De nabijgelegen haven van Shenzhen is de derde drukste ter wereld.

De regering van Hong Kong schat dat de eis van 2015 voor alle schepen om over te schakelen op zwavelarme brandstof terwijl ze op hun ligplaats liggen de scheepvaartemissies binnen hetzelfde jaar met 30 tot 50 procent zal verminderen.

Van 2014 tot 2018 daalden de hoeveelheden zwaveldioxide met 45 procent, terwijl de niveaus stikstofdioxide en PM2.5 met ongeveer 20 procent daalden.

Na het succes van de ligplaatsverordening van 2015, heeft de regering begin 2019 de strengere “Fuel For Vessels”-regelgeving aangenomen die vereist dat alle zeevarende schepen zwavelarme brandstof of vloeibaar aardgas gebruiken terwijl ze in Hong Kong-wateren opereren.

De praktische aanpak van Hong Kong heeft soms gunstige resultaten opgeleverd, maar Fung zegt dat, totdat de stad striktere regelingen afdwingt, zoals het invoeren van elektronische wegenprijzen om het alomtegenwoordige ozonprobleem aan te pakken, vervuilende stoffen de bevolking ernstig blijven beïnvloeden.

India: de crisis van alle kanten aanpakken

Als een natie investeert India serieus in het oplossen van het ernstige luchtvervuilingsproblemen. De regering voorspelt dat de milieu-uitgaven in 2030 US $ 2,5 biljoen zullen bereiken om hun doelstellingen in het Klimaatakkoord van Parijs te bereiken, waarvan vele direct betrekking hebben op luchtvervuiling.

De antwoorden en oplossingen voor het probleem van luchtvervuiling variëren sterk in heel India, van het installeren van enorme zonnevelden en vechten voor groene ruimte in Mumbai tot het beperken van rijden op basis van even en oneven nummerplaten en het verbieden van alle wegwerpplastics in de hoofdstad van het land.

In 2018 meldde een onderzoek van Greenpeace en Air Visual dat zeven van de tien meest vervuilde steden ter wereld in India lagen. Delhi, de dichtstbevolkte stad van India, waar meer dan 20 miljoen mensen wonen, registreerde een ‘ongezond’ jaarlijks PM2.5-gemiddelde van 113,5 microgram per kubieke meter. Minder dan 25 microgram per kubieke meter wordt algemeen als veilig beschouwd.

Hoewel de huidige situatie misschien nijpend lijkt, stellen Indiase functionarissen ambitieuze doelen, waarvan vele op schema liggen.

Ongeveer 50 procent van de Indiase bevolking is jonger dan 25 jaar, wat door sommige beleidsexperts positief wordt geïnterpreteerd als een populatie die ‘openstaat voor verandering’. De gebieden die door de afgelopen decennia van snelle ontwikkeling zijn achtergebleven, zijn vaak de vruchtbaarste grond voor de implementatie van duurzame infrastructuur.

Het Centre for Environmental Research and Education (CERE), een non-profit gevestigd in Mumbai, grijpt kansen in deze ruimtes, installeert zonnestelsels op schooldaken en start stedelijke bebossingsprojecten in plaatsen waar projectontwikkelaars duizenden bomen hebben ontworteld.

Dr. Rashneh Pardiwala, de ecoloog die CERE runt, zegt dat de plattelandssteden die ze met zonnepanelen uitrusten meestal geen bestaande elektriciteitsinfrastructuur hebben. “Het is een stuk eenvoudiger als de vraag niet is: “willen we overschakelen op zonne-energie?” Maar eerder “willen we elektriciteit?”, zegt zij.

Met ongeveer 300 dagen zon per jaar omarmt India zonne-energie volledig als een tegengif voor de problemen die worden veroorzaakt door decennia van afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, waaronder luchtvervuiling.

Voor het eerst in de geschiedenis van India is zonne-energie nu goedkoper dan steenkool. Volgens een voortgangsrapport van 2018 door het Ministerie van Nieuwe en Hernieuwbare Energie (MNRE) is de zonne-energie tussen 2014 en 2018 vervijfvoudigd. Verder voorspelt het ministerie dat zonne-energiecapaciteit tegen 2022 de 110.000 gigawatt doelstelling voor dat jaar zal overtreffen.

Een rapport van het Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA) uit 2017 stelt dat de Indiase kolenbelasting, die in 2015 2,7 miljard dollar opleverde, een integraal onderdeel is geweest van de financiering van duurzame energieprojecten in het hele land die op de lange termijn de luchtvervuiling geproduceerd door de kolenindustrie zullen verlichten.

De neiging van het land om bomen te planten is uitgegroeid tot een indrukwekkend antwoord op luchtvervuiling en klimaatverandering. In 2017 vestigde India een wereldrecord toen 1,5 miljoen vrijwilligers in Madhya Pradesh in 12 uur 66 miljoen bomen langs de rivier de Narmada plantten.

Pardiwala zegt echter dat, terwijl de luchtkwaliteit voor velen verslechtert, apathie voor vervuiling net zo gewoon wordt in India als waar dan ook. Een van de doelstellingen van CERE is om dergelijke sentimenten tegen te gaan door mensen te helpen een gevoel van keuzevrijheid te ontwikkelen door middel van onderwijs en gemeenschapsprogramma’s.

“Er is een gevoel dat het probleem te groot is – dus wat kan een individu doen?”, legt Pardiwala uit. “Ik denk dat individuen zich niet in staat voelen om actie te ondernemen, maar ze moeten zich realiseren dat gemeenschappen samen moeten komen. Eén persoon kan misschien een probleem niet oplossen, maar als een gemeenschap samenkomt, denk ik dat we dat samen zeker kunnen.”

Thailand: oplossingen op schaal

Andere plattelandsgemeenschappen in heel Azië zijn samengekomen ter ondersteuning van oplossingen voor lokale luchtvervuiling om een ​​reden die geen verklaring behoeft – financieel gewin.

In de bergen van Chiang Mai helpt een non-profit genaamd Warm Heart, opgericht door Dr. Michael Shafer en zijn vrouw Evelind Schecter, landbouwgemeenschappen hun lucht te verbeteren door ze te leren biochar te maken, een multifunctionele houtskoolachtige stof die worden gebruikt om verarmde grond te verrijken, als rookloze kookbrandstof of als een industriële energievoorziening, en stimulerende resultaten met contant geld.

Ieder voorjaar vult de jaarlijkse verbranding van gewassen in Noord-Thailand de berglucht met dikke rook die de algehele gezondheid, levensverwachting en toerisme in de regio vermindert. Dit jaar was de lucht in Chiang Mai de meest vervuilde ter wereld tijdens een bosbrand – een veel voorkomend bijproduct van het verbranden van gewassen. Na de maïsoogst gaan valide leden van de gemeenschap in het laagseizoen naar het zuiden voor meer winstgevend werk, waardoor boeren meer werk hebben dan ze aankunnen. Het is niet verwonderlijk dat de vaak oudere boeren de maïsstoppels op hun velden liever verbranden dan de scherpe staken in de brandende zon te verzamelen.

Warm Heart heeft een vrijwillig coöperatiesysteem opgezet waarmee boeren zich kunnen aanmelden voor hun biochar-programma. Shafer en zijn team leren de boeren de stoppels van hun velden te verzamelen en er biochar van te maken.

Shafer probeert ze niet van gedachten te laten veranderen omwille van de klimaatverandering of toekomstige generaties; in plaats daarvan richt hij zich op de praktische voordelen die direct een merkbaar verschil zullen maken in landbouwgemeenschappen.

“Ons doel is om niet branden voordeliger te maken dan branden”, zegt Shafer. “In het bijzonder willen we biochar winstgevender maken dan verbranden. Dus in plaats van mensen les te geven, vertelden we hen dat als ze dit deden, we ze zouden betalen. Ze hebben 15.000 zakken biochar voor ons gemaakt.”

Shafer, een zelfbenoemde realist, is van mening dat klimaatverandering en luchtvervuiling verre zorgen zijn voor boeren die op bestaansniveau werken. Door een prototype biochar-coöperatie te creëren in Mae Chaem, hopen hij en Warm Heart hun model te laten groeien door imitatie in plaats van interventie.

“Het biochar sociale ondernemingsmodel is ontworpen voor replicatie”, zegt hij. “Het is klein, goedkoop en flexibel. Het zou in ieder dorp waar ook ter wereld moeten kunnen passen.”

Op schaal: de ambitieuze, autoritaire aanpak van China

In China hebben oplossingen zoals biochar het voordeel van overheidsfinanciering, waardoor snellere vooruitgang op grotere schaal mogelijk is. De aangrenzende radicale voorschriften die typerend zijn voor het Chinese overheidsbeleid, gaan echter soms vooraf aan alternatieven voor de betrokken personen. Tijdens de recente winters haalden bevriezende dorpsbewoners de krantenkoppen toen de regering haar kolenverbod introk in gebieden waar de vraag naar gas het aanbod ruimschoots overtrof.

Expert in duurzame ontwikkeling en auteur van het boek ‘China’s Environmental Challenges’ Judith Shapiro noemt de fixatie van China op doelen ‘vatbaar voor vervorming’.

Hoewel de hardhandige campagnes van de overheid in zekere zin effectief zijn, zegt Shapiro dat “er een sterke neiging is om de milieuschade te verplaatsen naar meer kwetsbare bevolkingsgroepen in plattelandsgebieden, West-China en zelfs overzee, in plaats van de problemen bij de oorsprong aan te pakken.” Dus terwijl de lucht verbetert in rijkere oostelijke steden zoals Beijing en Shanghai, blijft de plattelandsbevolking honderden kilometers naar het westen de gevolgen voelen van “lakse productie en langdurig gebruik van giftige materialen die verouderd zijn.”

In een poging om de verantwoordingsplicht te vergroten, moedigt de centrale overheid van China mensen aan om illegale vervuilers aan de autoriteiten te melden. Professor Yuan Xu, leider van het Milieubeleid en -beheer Programma aan de Chinese Universiteit van Hong Kong, zegt dat deze rapporten zo talrijk zijn dat de lokale autoriteiten waarmee Xu in Oost-China samenwerkt beweren dat ze meer dan 60 procent van hun tijd besteden aan het onderzoeken ervan.

Critici van het systeem, waaronder Xu, betwijfelen of dit uiteindelijk een waardevol gebruik van hulpbronnen is: “Bij kolencentrales denken veel mensen bijvoorbeeld dat ze een verontreinigende stof hebben geïdentificeerd terwijl het in feite waterdamp is. Ze [lokale afdeling Milieubescherming] hebben beperkte middelen en die besteden aan inspecties die niet nauwkeurig zijn, is zonde van de middelen.”

Xu heeft hogere verwachtingen van holistische benaderingen die gebruik maken van technologie zoals satellietbeeldvorming, die al wordt gebruikt om gewasverbranding te detecteren.

“We kijken hoe we technologie kunnen gebruiken om het huidige systeem te hervormen”, zegt hij. “We zien wel dat de Chinese overheid actief op zoek is naar het gebruik van satellietgegevens en sociale media, censoren en andere manieren om gegevens te verzamelen om illegale vervuilers en lokale regeringsleiders te vangen die hun werk niet doen.”

Regionale oplossingen in de Hindu Kush

Zelfs eenvoudige oplossingen die hun doel bereiken, nemen vaak jaren in beslag. In India, waar de overheid een omschakeling van oudere steenovens naar nieuwere, efficiëntere zigzagovens voor juli 2018 oplegde, toonde een rapport van het Centrum voor Wetenschap en Milieu (CSE) aan dat slechts een derde van de onderzochte ovens in Noord-India op de vereiste datum geconverteerd waren.

Een overstap naar zigzagovens zou volgens het rapport de uitstoot door baksteenproductie tot 70 procent kunnen verminderen, een aanzienlijke vermindering voor één van de meest vervuilende industrieën in India. In het CSE-rapport staat echter dat slechts ongeveer 20 procent van de in Delhi omgebouwde ovens een voorbeeld is van ‘goede conversie’.

Het International Centre for Integrated Mountain Development (ICIMOD), een intergouvernementele organisatie gericht op het behoud van ecosystemen in de Hindu Kush Himalaya, implementeert sinds 2015 met succes baksteenfabriekconversiestrategieën in Nepal. Wetenschapper en programmamanager Arnico Panday zag kansen in het puin van de oude ovens.

“We hadden beperkte tijd om ingenieurs, steenoveneigenaren, overheidsregulatoren en architecten samen te brengen om in overleg een ​​efficiëntere oven te ontwerpen of de ovens op een efficiëntere manier te herbouwen en de installatie- en verbrandingsefficiëntie te verbeteren”, legt Panday uit.

Ze kozen voor een versie van de zigzagoven die het kolenverbruik met 30 procent zou verminderen, waardoor de CO2-uitstoot en de inputkosten voor de eigenaars van de oven zouden dalen en de uitstoot van zwarte koolstof en PM2.5 met ongeveer tweederde zou afnemen.

“De oorspronkelijke eigenaars van ovens die met ons in Kathmandu werkten, waren hier erg enthousiast over en hebben het echt gepromoot onder hun vrienden en collega’s”, zegt Panday, “dus het duurde niet lang voordat alle 100 ovens in de Kathmandu-vallei waren omgezet.”

ICIMOD publiceerde een ontwerphandleiding om eigenaars van ovens te leren hun gebroken ovens te herbouwen om minder steenkool te verbruiken, minder vervuiling te produceren en een hoger percentage goede bakstenen te produceren. De organisatie blijft samenwerken met oveneigenaren in heel Nepal, evenals Pakistan en India, in de hoop alle ovens in de Hindu Kush-regio te verbeteren met efficiëntere ontwerpen.

Wat werkt en waarom?

Hoewel de aanpak van China mogelijk onvolmaakt is, heeft het de ambitie dat andere Aziatische regeringen vaak niet hebben, of het nu uit een gebrek aan urgentie is of uit wanorde die leidt tot ongeadresseerde niet-naleving en onvervulde doelen, of een gevoel van machteloosheid.

De VN prijst de verbeteringen in Beijing en Shanghai. Fabian van de VN-eenheid Luchtkwaliteit en Mobiliteit in Azië en de Stille Oceaan zegt dat hij hoopt dat rapporten zoals de VN-documentatie over de jarenlange ervaringen van Beijing en Shenzhen, steden die met succes de zware luchtvervuiling hebben verminderd, als een soort van blauwdruk zullen functioneren voor andere Aziatische steden die veel vervuiling ervaren of zullen ervaren.

“De ervaring is er, de technologie is er”, zegt hij. “Het komt erop neer dat overheden moeten handelen en de particuliere sector moet handelen.”

Grootschalige sluitingen van kolencentrales en robuuste investeringen in elektrische voertuigen komen de lucht in China op kort termijn ten goede, maar analisten als Xu en Shapiro zeggen dat er op de lange termijn behoefte is aan een consistente set van praktijken die de nuances van specifieke industrieën en demografie in overweging nemen, in plaats van een straffende, one-size-fits-all aanpak af te dwingen.

Praktische oplossingen die zijn ontworpen door organisaties als ICIMOD, CERE en Warm Heart zijn niet afhankelijk van overheidscontroles of bedreigingen aan niet-nalevers, noch leggen ze de last op degenen die werken aan het behouden van een bescheiden levensstandaard op de enige manier waarop ze weten hoe. Hun oplossingen bieden een alternatief dat goed is voor directbetrokkenen en het milieu.

Veel steden en regeringen in Azië kunnen waarschijnlijk leren van de VN-rapporten over de 20-jarige opruiming van Peking door de overheid, maar er is ook veel te leren van kleinere actoren zoals de gemeenschappen en individuen die met open oren en warme harten hebben gevochten voor schone lucht en een betere toekomst.

Article by Viola Gaskell.
Editing by Mike Tatarski and Anrike Visser.
Illustrations by Imad Gebrayel.

Taking you where others don't
Ready to make sense of foreign news?

By subscribing you agree that your information will be transferred to MailChimp for processing in accordance with their Privacy Policy (https://mailchimp.com/legal/privacy/) and Terms (https://mailchimp.com/legal/terms/).