3 min read

Druk op Technologiebedrijven Neemt Toe Om het Desinformatieprobleem Op Te Lossen

Desinformatie in Azië (deel 3)

29 April 2019

Spanish   French   German   Dutch   English

Listen to this story (English). 

Technologiebedrijven staan onder toenemende druk om op te treden tegen desinformatie, soms nog meer dan overheden.

Facebook, met meer dan 2.3 biljoen actieve gebruikers wereldwijd, staat misschien wel onder de grootste internationale druk om desinformatie op hun platform te bestrijden. Mark Zuckerbergs bedrijf heeft lokale werknemers in dienst genomen in Azië om misleidende en gevaarlijke content te bekijken en markeren.

Maar Facebook heeft kritiek gekregen van moderateurs over verslechterende mentale gezondheid als gevolg van de gewelddadige en seksuele content die ze moeten bekijken. Het wordt ook bekritiseerd voor het te veel of weinig controleren van specifieke inhoud in Azië.

Met betrekking tot Myanmar heeft het platform officieel verklaard dat het in november 2018 niet genoeg heeft gedaan om de verspreiding van desinformatie tegen te gaan, met name het aanzetten tot racistisch geweld tegen de Rohingya door een prominente extremistische groep, die waarschijnlijk heeft bijgedragen aan de dood van minstens 10.000 mensen.

Deze erkenning was een grimmige herinnering aan de kracht van sociale media in de verspreiding van gevaarlijke berichten.

Omgekeerd zegt Gomez, van het Asia Centre, dat technologiebedrijven zoals Facebook geconfronteerd worden met een aanzienlijke tegenwerking van sommige Aziatische regeringen op het gebied van desinformatie, soms met overcensurering van inhoud als gevolg. “[Hun] uiteindelijke doel is om technologiebedrijven wettelijk te reguleren en te intimideren om inhoud aan de bron te censureren,” zegt hij. “Dit is de uitdaging waarmee bedrijven als Google, Facebook en WhatsApp momenteel worden geconfronteerd.”

In een belangrijke ontwikkeling wereldwijd, begon WhatsApp in januari met het beperken van het doorsturen van berichten naar vijf mensen tegelijk, uit vrees dat het platform opzettelijk of onopzettelijk werd gebruikt om desinformatie te delen.

Voorheen konden individuele gebruikers berichten doorsturen naar maximaal 20 gebruikers of groepen tegelijk. De versleutelde messaging-service, eigendom van Facebook, heeft met name kritiek gekregen voor het aanmoedigen van groepen die desinformatie verspreiden, omdat het vanwege de gesloten aard niet onafhankelijk kan worden gemodereerd.

De veranderingen werden geïntroduceerd na een rechtszaak in India vorig jaar, na de verspreiding van berichten die leidden tot moorden en pogingen tot lynchings, meldde Reuters. Maar de beperkingen zullen de verspreiding van desinformatie en misinformatie op het platform waarschijnlijk alleen te vertragen in plaats van stoppen.

Article by Rachel Blundy.
Editing by Mike Tatarski and Anrike Visser.
Illustrations by Imad Gebrayel.

Read part 1 and part 2 of this series on disinformation.

Taking you where others don't
Ready to make sense of foreign news?

By subscribing you agree that your information will be transferred to MailChimp for processing in accordance with their Privacy Policy (https://mailchimp.com/legal/privacy/) and Terms (https://mailchimp.com/legal/terms/).